Na een eindeloze periode van regen, kunnen we eindelijk in zomerse kleding genieten van het zonnetje op een terrasje of in de tuin. Met deze stralende temperaturen is dit hartige kwarkbroodje met kaas en kruiden een verrukkelijke keuze, vooral als je het combineert met een verfrissende salade. Of beleg het broodje met hele dunne plakjes tomaat, schijfjes mozzarella, wat blaadjes basilicum en dot pesto. Wat ik zo lekker vind aan dit zachte broodje, is dat het een volle smaak heeft en lekker luchtig is. Serveer deze broodjes aan gasten en niemand zal in de gaten hebben dat het glutenvrij is. En je kunt alle kanten op met dit recept door te experimenteren met kruiden en verschillende soorten groente, kazen en vlees.

Hier is het recept voor 6 zachte broodjes:
Ingrediënten:
- 200 gram magere kwark
- 2 eieren
- 80 gram glutenvrij havermeel (of een ander glutenvrij meel naar keuze)
- 20 gram psylliumvezels
- 1,5 theelepel bakpoeder
- Een snufje zout
- 1 theelepel gedroogde kruiden naar keuze (bijv. oregano, tijm, rozemarijn)
- 50 gram geraspte kaas (bijv. cheddar, mozzarella of een andere kaas naar keuze)
- Optioneel: een snufje zwarte peper of chilipoeder voor extra smaak
Bereidingswijze:
- Voorverwarmen: Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier of gebruik een siliconen bakmat.
- Mixen: Meng de magere kwark en de eieren in een grote kom tot een glad geheel. Voeg daarna het glutenvrije havermeel, psylliumvezels, bakpoeder, zout en gedroogde kruiden toe. Roer alles goed door tot een egaal beslag ontstaat.
- Toevoegen van kaas: Voeg de geraspte kaas toe aan het beslag en meng goed.
- Vormen: Maak met behulp van een lepel of een ijsschep kleine hoopjes van het beslag op de bakplaat. Vorm ze eventueel met natte handen tot ronde broodjes. Ik haal er 6 bolletjes uit.
- Bakken: Bak de broodjes in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten of totdat ze goudbruin en gaar zijn.
- Afkoelen: Laat de kwarkbroodjes even afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.

Tips:
- Extra smaak: Voor een intensere smaak kun je ook een teentje knoflook fijnhakken en toevoegen aan het beslag.
- Zaden: Voeg eventueel zaden zoals zonnebloempitten of pompoenpitten toe voor extra crunch en voedingsstoffen.
- Bewaren: Bewaar de kwarkbroodjes in een luchtdichte doos in de koelkast. Ze blijven ongeveer 2-3 dagen goed. Je kunt ze ook invriezen.
Deze hartige kwarkbroodjes zijn perfect als snack of als bijgerecht bij de maaltijd. Veel bakplezier!
