glutenvrije millionaire's shortbread op een bord in stukjes

Glutenvrije millionaire’s shortbread

Glutenvrije millionaire’s shortbread is de traktatie voor wie van zoet en luxe houdt. Het bestaat uit drie onweerstaanbare lagen: een kruimelige shortbread bodem, een zachte karamellaag en een rijke laag chocolade. De naam zegt het al: dit is niet zomaar een koekje, maar de miljardair onder de baksels. Rijk, machtig en heerlijk decadent en perfect voor feestjes, een traktatie bij de koffie of juist voor een speciale gelegenheid. Een beetje gek misschien, maar het is mijn favoriet als we naar een enge film kijken.

Deze koekjes maakte ik vroeger vaak op feestjes, dit was namelijk een mega favoriet onder onze gasten net als de Rotsblokken van Rob. Sinds wij glutenvrij eten, heb ik het recept aangepast en een glutenvrije versie gemaakt. En deze versie is ook zoooo lekker! Dus heb je binnenkort een feestje op de agenda staan? Maak dan dit recept, succes gegarandeerd!

Recept glutenvrije millionaire’s shortbread

Ingrediënten

Voor de bodem (shortbread):

  • 200 g glutenvrije bloem (bijvoorbeeld Schär Mix C of een eigen mix)
  • 100 g ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 60 g kristalsuiker
  • snufje zout

Karamellaag:

En voor de chocoladelaag:

  • 250 g melkchocolade
  • 15 g kokosolie of boter

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng de boter en suiker romig. Voeg de glutenvrije bloem en het zout toe en kneed kort tot een kruimelig deeg.
  2. Bekleed een bakvorm van 20×30 cm met bakpapier en druk het deeg stevig en egaal uit. Bak 20 minuten tot licht goudbruin. Laat volledig afkoelen.
  3. Doe boter, suiker, gecondenseerde melk en honing in een steelpan. Verwarm langzaam en blijf roeren tot alles gesmolten is.
  4. Laat het mengsel 10 tot 12 minuten zachtjes borrelen terwijl je blijft roeren. De karamel wordt dikker en krijgt een diepe gouden kleur. Haal van het vuur en roer het vanille-extract erdoor. Giet de karamel over de afgekoelde bodem en laat minimaal 1 uur opstijven.
  5. Smelt de chocolade met kokosolie au bain-marie of in de magnetron in korte intervallen. Giet over de karamel en strijk glad. Laat volledig uitharden.
  6. Snijd in stukken met een scherp mes. Tip: verwarm het mes onder heet water zodat de chocolade niet breekt.

Handige weetjes en tips

  • In Schotland werd shortbread vroeger alleen voor speciale gelegenheden gebakken. Pas later ontstond de versie met karamel en chocolade.
  • In Australië staat dit recept bekend als “caramel slice”.
  • Voeg wat grof zeezout toe op de chocolade voor een heerlijke “salted caramel” variant. En als je deze versie maakt heet het zelfs Billionaire’s shortbread.
  • Laat de lagen goed opstijven voor je gaat snijden, anders loopt de karamel weg.
  • Deze lekkernij blijft 4 tot 5 dagen goed in een luchtdicht bakje op kamertemperatuur.
  • In de koelkast blijft het tot een week houdbaar.
  • Je kunt de stukjes ook invriezen. Wikkel ze per stuk in bakpapier en bewaar tot 3 maanden in de vriezer.
  • Voor feestjes kun je het recept ook in muffinvormpjes maken. Zo heb je handige porties die niet uit elkaar vallen.

Glutenvrij genieten begint hier

Dit Glutenvrije millionaire’s shortbread is een echte showstopper! Perfect voor bij een kopje thee en een boek op de bank, als traktatie of gewoon omdat je het verdient om jezelf te verwennen.

Wil jij nog meer makkelijke en verrassende glutenvrije recepten ontdekken? Neem dan een kijkje bij mijn andere glutenvrije bakrecepten en laat je inspireren.

Heb je dit recept gemaakt? Deel jouw creatie op Instagram en tag mij via @glutenvrijmaaktmeblij dat vind ik super leuk!

Liefs, Desiree

Deel dit bericht!

Meer inspiratie

Winkelmandje