Een hype van toen, een favoriet van nu
Glutenvrije rijstwafel crunch bites, een hype van toen, een favoriet van nu. Dit recept moet je echt proberen: lekker, gezond en budgetproof!
Zo’n tien jaar geleden was deze snack een absolute hit. Althans in mijn beleving, ik weet niet of iedereen het nog kent. Ik maakte het regelmatig, nam het mee naar werk, gaf het de kinderen mee naar school of at het gewoon als snack op de bank. Toen ik laatst oude foto’s terugkeek, zag ik het ineens weer voorbij komen. Mijn quilty pleasure van tien jaar geleden: de rijstwafel crunch bite.



Nu we bijna allemaal terug zijn van vakantie, de koffers weer op zolder staan en je buik misschien nog wat vol zit van de ijsjes en barbecue-avonden, is dit het perfecte moment om weer te kiezen voor een gezond tussendoortje zonder suiker. Kom laten we het gaan maken, het is zo simpel om te maken.
Ingrediënten (voor ca. 8 stukjes)
- 3 rijstwafels
- 2 el stroop zonder toegevoegde suikers
- 2 el amandelpasta of pindakaas (liefst met stukjes noot voor extra crunch)
Zo maak je het
- Verwarm de stroop in een pannetje op laag vuur tot hij vloeibaar wordt.
- Voeg de amandelpasta of pindakaas toe en roer tot een glad mengsel.
- Verkruimel de rijstwafels grof en meng ze door het warme stroop-notenmengsel.
- Bekleed een schaaltje met bakpapier, schep het mengsel erin en druk aan.
- Zet 1 uur in de koelkast.
- Snijd in blokjes en… smullen maar!
Het resultaat: sticky, crunchy en vol smaak.


Waarom dit tussendoortje zo goed voor je is
- Rijstwafels zijn licht verteerbaar, glutenvrij (check het etiket) en laag in calorieën. Volkoren varianten bevatten bovendien extra vezels voor je spijsvertering.
- Stroop zonder toegevoegde suikers geeft natuurlijke zoetheid zonder kunstmatige toevoegingen of geraffineerde suikerpieken.
- Amandelpasta of pindakaas zijn rijk aan gezonde vetten, plantaardige eiwitten, magnesium en vitamine E. Deze combinatie geeft langdurige energie.
- Extra ijzer. Noten en pinda’s bevatten van nature ijzer, wat bijdraagt aan het verminderen van vermoeidheid.
Variatietips
- Choco twist: voeg 1 el cacaopoeder toe aan het mengsel voor een pure chocoladesmaak.
- Notenfeest: meng er stukjes walnoot, pecan of hazelnoot doorheen voor extra bite.
- Fruitige bite: voeg gedroogde cranberry’s, stukjes dadel of abrikoos toe. Perfect in combinatie met stroop.
- Zadenmix: pompoenpitten, hennepzaad of sesamzaad geven extra crunch en gezonde vetten.
- Kokos touch: roer er een eetlepel kokosrasp door voor een tropisch tintje.
- Kruidig: een snufje kaneel of koekkruiden maakt dit tussendoortje ideaal voor herfst en winter.
Tips om het extra handig te maken
- Budgetproof: dit recept is zo budgetvriendelijk, het bewijst dat glutenvrij niet altijd duurder hoeft te zijn.
- Mealprep-friendly: maak een dubbele portie en bewaar in een afgesloten trommel in de koelkast.
- Kidsproof: laat kinderen zelf de rijstwafels verkruimelen en roeren (onder toezicht van de warme pan).
- Snack on the go: wikkel de blokjes in bakpapier en neem mee naar werk of school.

Ga jij deze rijstwafel crunch bites maken?
Deel je creatie op Instagram en tag @glutenvrijmaaktmeblij ik vind het geweldig om jouw versie te zien!
Zin in nog een lekkere snack? Dan ga je dit ook lekker vinden!