Glutenvrije gezondere choco donuts, waarom heb ik dit niet eerder bedacht?! Ik ben altijd op zoek naar nieuwe, verrassende glutenvrije recepten. En vaak komen de beste ideeën spontaan! Al jaren heb ik donutvormpjes in mijn keukenkast staan, maar ik had er nog nooit iets mee gedaan. Tot ik laatst zin had in chocolade en dacht: waarom niet hier iets leuks mee maken?
En dat is gelukt met deze glutenvrije gezondere choco donuts! Ze zijn een heerlijke afwisseling op een standaard chocoladereep, zien er supergezellig uit en zijn zo makkelijk te maken dat je ze prima samen met je kinderen kunt bereiden. Ideaal voor een woensdagmiddag snack!


Wat heb je nodig?
- 100 gr suikervrije chocolade drops (bijv. van Better) of pure chocolade met minimaal 70% cacao (bijv. van Lidl)
- 80 gr gepofte volkoren boekweit
- 3 eetlepels hennepzaad (proef je niet, maar is ontzettend goed voor je!)
Zo maak je ze:
- Smelt de chocolade au bain-marie of in de magnetron (met korte tussenpozen en tussendoor roeren, zodat het niet verbrandt).
- Voeg de gepofte boekweit toe en roer goed door. Misschien wil je er nog wat extra bij doen, dit is een beetje op gevoel.
- Strooi de hennepzaadjes erbij en meng alles goed.
- Giet het mengsel in de donutvormpjes.
- Zet ze ongeveer 20 minuten in de koelkast tot ze stevig zijn.
- En dan lekker smullen!
Waarom vaker hennepzaad toevoegen?
Hennepzaad is een echte superfood die je zonder problemen aan allerlei gerechten kunt toevoegen. Je proeft het nauwelijks, maar het zit boordevol voedingsstoffen:
✔ Rijk aan eiwitten, ideaal voor vegetariërs of sporters die hun eiwitinname willen verhogen.
✔ Bevat gezonde vetten, zoals omega 3 wat goed is voor je hart en hersenen.
✔ Goed voor je darmen, dankzij de vezels helpt het je spijsvertering op gang te houden.
✔ Boordevol vitamines en mineralen, waaronder magnesium, ijzer en zink.
Zo gebruik je vaker hennepzaad in je recepten
Hennepzaad kun je trouwens makkelijk in meer recepten verwerken: strooi een lepeltje over je yoghurt, door je smoothie of meng het door een salade. Zo geef je je gerechten een extra gezonde boost zonder al te veel moeite.


Deze glutenvrije choco donuts zijn een feestje op tafel en een heerlijke glutenvrije lekkernij die je zonder schuldgevoel kunt eten. Probeer ze eens en laat me weten wat je ervan vindt!
Deel je creatie op Instagram en tag @glutenvrijmaaktmeblij, zou ik heel tof vinden!
Als je nog meer van gezonde glutenvrije lekkernijen houdt dan zijn deze gezonde chocolade ijshartjes ook geweldig lekker!