Elke ochtend hetzelfde, saaie ontbijt? Tijd om wakker te worden met een verse dosis inspiratie! Als je op zoek bent naar manieren om je ontbijt op te fleuren en een nieuwe draai te geven aan je ochtendroutine, of eigenlijk helemaal niet weet hoe je moet beginnen met een glutenvrij ontbijt, dan ben je op de juiste plek. Glutenvrije ontbijtjes hoeven allesbehalve inspiratieloos te zijn. Laat me je meenemen op een smakelijke reis vol creatieve en heerlijke opties die je zullen helpen de dag met energie en enthousiasme te beginnen. Dus, vergeet die eentonige ochtenden en laten we samen de wereld van glutenvrije ontbijtinspiratie verkennen!
10 heerlijke glutenvrije ontbijtideeën:
- Glutenvrije havermoutpap: Kook glutenvrije havermout in water of melk en voeg toppings toe, zoals vers fruit, noten, zaden of honing. In de herfst ben ik verslaafd aan de warme appel- kaneel havermout, terwijl mijn dochter het liefste overnight oats eet met pure hagelslag. Wist je dat je van havermout ook heerlijke gezonde ontbijtkoeken kunt maken? Ik zal er binnenkort een blog over schrijven.
- Glutenvrije pannenkoeken: Maak pannenkoeken met glutenvrije bloem, amandelmeel of boekweitmeel en serveer ze met fruit en honing of ahornsiroop. Mijn tip voor als je niet veel tijd hebt, maar wel zin hebt in een vullend pannenkoekje: 2 eieren, 1 tot 2 eetlepels glutenvrije amandelmeel, snufje zout en dit goed mengen. Bak hier 2 pannenkoekjes van. Leg in de laatste minuten nog een handje blauwe bessen op de pannenkoeken en bak dit nog even mee en top af met geraspte kaas of honing. Verrukkelijk ontbijt!
- Glutenvrije bananenbrood: Ik heb een eigen bananenbrood recept, maar ik vind het bananenbrood met blauwe bessen van ikeetvrij.com het allerlekkerste. Al heb ik het recept ondertussen naar eigen smaak aangepast. Bak een brood, snijd in plakjes en vries ze in. Handig als je ’s morgens geen tijd hebt.
- Glutenvrije yoghurt met granola: Kies voor glutenvrije granola en meng deze met yoghurt en vers fruit. Zie de blog hiervoor voor lekkere granola recepten.
- Glutenvrije smoothie: Mix vers fruit, yoghurt en ijsklontjes in een blender voor een verfrissende glutenvrije smoothie. Of maak een groente-fruit smoothie, zoals ik regelmatig doe. Ik neem een paar bleekselderij stengels, een appel, wat peterselie (optioneel) en water. Blend tot een een gladde smoothie. Het is even wennen, maar geef het een week en je lichaam vraagt er gewoon naar.
- Gebakken eieren met groenten: Bak eieren met groenten zoals spinazie, champignons en paprika.
- Avocado toast met ei: Besmeer een glutenvrij broodje met geprakte avocado en leg er een gebakken ei op. Breng op smaak met peper en zout.
- Glutenvrije ontbijtwraps: Maak een wrap met een glutenvrije wrap en vul deze met groenten, eieren en kaas.
- Glutenvrije wafels: Meng een geprakte banaan, met 1 ei, 3 eetlepels melk en 3 eetlepels glutenvrij meel als basisdeeg. Je kunt chocolade, fruit, kaas e.d. toevoegen voor een nog luxer ontbijt. Leg een hoopje in het wafelijzer voor ongeveer 5 minuten. Let op: ieder wafelijzer is anders, houdt de tijd in de gaten.
- Glutenvrije frittata: Bak een frittata met groenten, kaas en eieren en serveer deze als ontbijt. Super lekker, maar vooral voor de rustige weekendjes.
Of je nu een drukke doordeweekse dag begint of uitkijkt naar een ontspannen weekendochtend, deze glutenvrije ontbijtideeën zullen een glimlach op je gezicht toveren. Laat je ontbijt niet langer een routine zijn, maar een heerlijke bron van inspiratie die je dag met positieve energie vult. Dus, waar wacht je nog op?