Zodra de eerste herfstblaadjes beginnen te vallen en de ochtenden een vleugje frisheid de kamer vult als je het raam opendoet, is er niets beter dan jezelf te verwennen met een kom granola. Of je nu verlangt naar de eenvoud van klassieke herfst granola, de verrukkelijke smaak van Snickers, of de warmte van appeltaart, we hebben voor jou drie onweerstaanbare recepten om je herfstdagen te verwarmen. Bereid je voor op een feestje voor je smaakpapillen, terwijl we deze makkelijke en snel te maken granola-recepten maken die je herfstochtenden zullen opvrolijken.
Klassieke herfst granola
Ingrediënten:
- 200 gram glutenvrije havervlokken
- 60 gram gemengde noten (bijv. amandelen, walnoten, cashewnoten)
- 60 gram pompoenpitten
- 60 gram zonnebloempitten
- 60 gram gepofte rijst
- 60 ml honing of ahornsiroop (voor veganistische optie)
- 60 ml gesmolten kokosolie of olijfolie
- 5 ml vanille-extract
- 60 gram gedroogde cranberry’s of rozijnen (optioneel)
- 2,5 ml kaneel (optioneel)
- Een snufje zout
Bereidingswijze:
- Verwarm je oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- In een grote kom, combineer de glutenvrije havervlokken, gemengde noten, pompoenpitten, zonnebloempitten en een snufje zout. Als je van extra smaak houdt, kun je ook kaneel toevoegen.
- In een kleine pan op laag vuur, smelt de kokosolie (olijfolie) en voeg de honing (of ahornsiroop) en vanille-extract toe. Roer goed om alles te combineren.
- Giet het kokosolie-honingmengsel over de droge ingrediënten in de kom en meng alles grondig zodat alles gelijkmatig bedekt is.
- Spreid het mengsel gelijkmatig uit op de bakplaat.
- Bak in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot de granola goudbruin en knapperig is. Roer halverwege de baktijd een keer om om gelijkmatig te bakken.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola volledig afkoelen. Het zal nog krokanter worden terwijl het afkoelt.
- Als de granola volledig is afgekoeld, kun je de gepofte rijst toevoegen en optioneel gedroogde cranberry’s of rozijnen voor wat extra crunch en zoetheid.
- Bewaar de glutenvrije granola in een luchtdichte container op een koele, droge plaats. Serveer het met yoghurt, melk of gewoon als een gezonde snack.
Snickers granola
Ingrediënten:
- 200 gram glutenvrije havervlokken
- 60 gram gehakte pinda’s
- 60 ml honing of ahornsiroop (voor veganistische optie)
- 60 ml gesmolten kokosolie (of olijfolie)
- 20 gram cacaopoeder (ongezoet)
- 5 ml vanille-extract
- Een snufje zout
- 20 gram gehakte pure chocolade
Bereidingswijze:
- Verwarm je oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- In een grote kom, combineer de glutenvrije havervlokken en de gehakte pinda’s.
- In een aparte kom, meng de gesmolten kokosolie, honing (of ahornsiroop), cacaopoeder, vanille-extract en een snufje zout tot een glad mengsel.
- Giet het cacaomengsel over de droge ingrediënten en meng goed om alles gelijkmatig te bedekken.
- Spreid het mengsel gelijkmatig uit op de bakplaat.
- Bak in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot de granola goudbruin en knapperig is. Roer het mengsel halverwege de baktijd een keer om voor gelijkmatige bakken.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola volledig afkoelen.
- Zodra de granola is afgekoeld, voeg je gehakte pure chocolade toe en meng je het erdoor.
- Bewaar de glutenvrije Snickers-geïnspireerde granola in een luchtdichte container op een koele, droge plaats. Geniet ervan als ontbijt, snack of topping voor desserts!
Appeltaart granola
Ingrediënten:
- 200 gram glutenvrije havervlokken
- 60 gram grof gehakte amandelen
- 60 gram gedroogde appelstukjes
- 20 gram gehakte gedroogde dadels
- 20 gram gehakte pecannoten
- 60 ml honing of ahornsiroop (voor veganistische optie)
- 60 ml gesmolten kokosolie
- 5 ml vanille-extract
- 5 ml kaneel
- Een snufje nootmuskaat
- Een snufje zout
Instructies:
- Verwarm je oven voor op 160°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- In een grote kom, combineer de glutenvrije havervlokken, grof gehakte amandelen, gedroogde appelstukjes, gehakte dadels en gehakte pecannoten.
- In een aparte kom, meng de gesmolten kokosolie, honing (of ahornsiroop), vanille-extract, kaneel, nootmuskaat en een snufje zout tot een glad mengsel.
- Giet het kokosolie-honingmengsel over de droge ingrediënten en meng goed om alles gelijkmatig te bedekken.
- Spreid het mengsel gelijkmatig uit op de bakplaat.
- Bak in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot de granola goudbruin en knapperig is. Roer het mengsel halverwege de baktijd een keer om voor gelijkmatige bakken.
- Haal de bakplaat uit de oven en laat de granola volledig afkoelen.
- Zodra de granola is afgekoeld, kun je genieten van de heerlijke appeltaartsmaak in je ontbijt. Serveer het met yoghurt, melk of gewoon als een gezonde snack.
Met deze eenvoudige en heerlijke glutenvrije granola recepten hoef je slechts één keer de keuken in te duiken om dagenlang te genieten van de rijke herfstsmaak. Smakelijk!