De zomer is voorbij, maar uit het zicht is niet uit het hart: mijn liefde voor Ben & Jerry’s zit te diep geworteld. Die heerlijke chunks in verschillende smaken, dat is toch hemels?! Niet dat ik nu iedere zomerdag een ijsje eet, maar àls ik er één eet dat moet ie mega lekker zijn. Gisteren stond ik voor het raam naar de vallende blaadjes te kijken en kreeg ik ineens het idee om eigen variaties op Ben & Jerry’s ijs te maken. Het zijn drie verrukkelijke smaken geworden. En omdat de zomer nu voorbij is, heb ik nog zo’n driekwart jaar om hier verder mee te experimenteren tot de volgende zomer. Top idee, toch?
Stel je eens voor: heerlijke, zelfgemaakte pindakaasdruppels met een knapperige chocolade-coating op vanille ijs, als afsluiter tijdens een etentje met vrienden. Of een decadente wafel met een flinke toef slagroom en daar bovenop verrukkelijke frambozen chunks met een romige witte chocoladesmaak. Een exotische smoothie met als topper een chocolade-kokoscombinatie, die je meeneemt naar de Bahamas. En ik heb nog veel meer variaties in mijn hoofd, dus dat wordt lekker experimenteren.
Pindadruppels met een knapperige chocoladecoating
Wil je een etentje luxe afsluiten met een lekker dessert waarvoor je niet diep in de buidel hoeft te graaien, is dit een aanrader. Het enige wat je nodig hebt aan ingrediënten zijn:
- 4 eetlepels pindakaas (met of zonder stukjes, wat jij wil)
- 100 gram chocolade naar keuze (ik gebruikte melkchocolade)
- bakvel
- bak ijs naar keuze
Laat de pindakaas 20 minuten opstijven in de diepvries. Haal na 20 minuten de pindakaas uit de diepvries en draai kleine balletjes in de grootte die jij wil. Vind je dit te veel werk. Verdeel dan de pindakaas in kleine hoopjes. Leg de hoopjes of balletjes op het bakvel en leg het nog eens voor 20 minuten in de diepvries. In de tussentijd verwarm je de chocolade au bain marie. Als de pindakaas weer uit de diepvries komt, dompel je de balletjes of hoopjes in de chocolade en laat je het uitharden op het bakvel. Waarschijnlijk heb je chocolade over. Maak in dat geval wat chocolade druppels. Dus gewoon druppelen op het bakvel en hard laten worden. Heerlijk om bij de pindadruppels te voegen, in een granola of in baksels. Op het einde voeg je de pindadruppels en/of de chocoladedruppels toe als topping bij ijs. Top af met een toef slagroom, pinda’s en geschaafde chocolade om het nog luxer te maken.
Verrukkelijke frambozen chunks met een romige witte chocoladesmaak
Zoals ik al eerder schreef is dit lekker op een decadente wafel. Al kun je deze topping natuurlijk ook gebruiken op chocolade -ijs of -mousse, op muffins of om een Ruby taart nog aantrekkelijker te maken. Wat je nodig hebt is het volgende:
- 150 gram verse frambozen (of gevriesdroogde frambozenstukjes)
- 100 gram witte chocolade
- 1/2 pakje MonChou (roomkaas) of 1/2 blikje gecondeseerde melk
Meng de verse of gedriesdroogde frambozen met de MonChou/ gecondeseerde melk en de gesmolten witte chocolade en zet het voor 5 minuten in de diepvries. Vervolgens maak je er bolletjes van. Je kunt er ook figuurtjes van maken, zoals kleine hartjes, wat super mooi staat op de taart. Laat het stevig worden in de koelkast.
Exotische chocolade-kokoscombinatie
Houd je van Bounty’s? Prachtige witte stranden? Tropische temperaturen? Dat is dit jouw topping. Deze topping is perfect op een panna cotta van ananas versierd met een rietje of een parapluutje, bij ananasstukjes als tropisch fruit tussendoortje, in een virgin pina colada smoothie en natuurlijk ook zo uit het vuistje. Voor deze variatie heb je nodig:
- Kokossanten
- Chocolade
- Kokos geraspt
- Honing of erythritol
Meng de kokossanten, de honing en de geraspte kokos samen tot een deeg. Draai er bolletjes van en zet dit voor 10 minuten in de diepvries. Ondertussen de chocolade au bain marie verwarmen. De bolletjes dompelen in de chocolade en laten opstijven.
Laat ons in de reacties weten welke toppings jij zo lekker vindt of welke smaak jij juist als topper zou willen hebben.