Een glutenvrij dieet volgen kan soms best een uitdaging zijn. Denk je eindelijk jouw favoriete glutenvrije pasta in de supermarkt te scoren, blijkt hij uitverkocht! Of verheug je je op die nachoschotel in een restaurant, maar ontdek je dat de tortilla chips toch gluten bevatten. Zwaar irritant!
Voor wie glutenvrij eet vanwege coeliakie, glutenintolerantie of andere gezondheidsredenen, zijn dit herkenbare obstakels. Gelukkig zijn er slimme oplossingen om het jezelf makkelijker te maken. Hieronder vind je 20 glutenvrij eten struggles én super praktische tips om zorgeloos glutenvrij te leven!
1. Boodschappen doen duurt eindeloos
Glutenvrije producten zijn niet altijd op voorraad en sommige supermarkten hebben een beperkt aanbod.
Oplossing: Koop bij gespecialiseerde winkels en online shops zoals Glutenvrijmarkt en Glutenvrijewebshop voor je boodschappen, Ouni voor het lekkerste glutenvrije stokbrood en wil je korting krijgen bij vele glutenvrije webshops? Word dan lid van de Nederlandse Coeliakie Vereniging , zo heb je altijd een voorraad in huis mét korting.

2. Etiketten lezen: een breinbreker
Gluten zitten vaak verstopt in ingrediënten zoals “gemodificeerd zetmeel” of “moutsiroop.”
Oplossing: Vertrouw op gecertificeerde glutenvrije merken en download dit superhandige supermarktlijstje voor een met de meest voorkomende glutenbronnen in supermarkten en verborgen gluten in bewerkte voedingsmiddelen:
3. Glutenvrij eten struggles en uiteten
Menukaarten geven niet altijd duidelijk aan welke gerechten glutenvrij zijn.
Oplossing: Check van tevoren de website of bel even. Vraag naar glutenvrije opties en mogelijke kruisbesmetting. Nog handiger is de app van Find me gluten free hier vind je over heel de wereld restaurants waar ze ook glutenvrije opties bieden met reviews. Deze app staat op mijn telefoon en vind ik de beste app ooit.
4. Kruisbesmetting in je eigen keuken
Een verkeerde snijplank of een broodrooster vol kruimels kan al voor klachten zorgen.
Oplossing: Gebruik apart keukengerei, snijplanken en broodroosters voor glutenvrij eten. Eet je graag tosti’s, gebruik dan de toast a bag van Conzensa in het tosti-ijzer.
5. Op een feestje is er nooit iets glutenvrij
Borrelsnacks, taarten en hapjes: bijna alles bevat gluten.
Oplossing: Neem, voor de zekerheid, altijd iets van eigen snacks mee en laat de gastvrouw vooraf weten dat je glutenvrij eet. Zo voorkom je verrassingen en kun je zorgeloos meegenieten. Mijn ervaring is dat juist de gastvrouw moeite voor je wil doen en jou ook een fijn feestje gunt. Dus vooraf bespreken is het beste wat je kunt doen.
6. Reizen zonder zorgen is een uitdaging
Niet overal zijn glutenvrije opties te vinden.
Oplossing: Bereid je voor met glutenvrije snacks, wij nemen altijd een apart tasje mee met van allerlei glutenvrije producten én daarnaast zoeken we restaurants via de app Find me gluten free zoals hierboven al genoemd.
7. Ontbijt is een uitdaging
De meeste ontbijtgranen en broodjes bevatten gluten.
Oplossing: Ga voor glutenvrije havermout, zelfgemaakte muffins of een voedzaam eiergerecht.
8. Goed glutenvrij brood is zeldzaam
Sommige soorten smaken droog en vallen uit elkaar.
Oplossing: Experimenteer met merken en bak je eigen brood, worstenbroodjes en scones.
9. Schoolkamp en glutenvrij eten gaan niet samen
De standaard maaltijden zijn zelden geschikt.
Oplossing: Pak zelf een lunchbox in en overleg vooraf met de organisatie voor plan van aanpak. Zo hebben een andere moeder van school en ik voor de kinderen met voedselintoleranties en -allergieën boodschappen gedaan en uitleg gegeven waarop te letten tijdens de bereiding. Dit ging altijd goed.
10. Snacks op het werk? Vergeet het maar!
Kantoorkoekjes en vergaderlunches zijn vaak geen optie.
Oplossing: Geef het aan dat je glutenvrij eet, met traktaties of lunches wordt hier dan vaak rekening mee gehouden. Bewaar glutenvrije snacks in je bureaulade en glutenvrije crackers in de kantine, dan heb je altijd iets achter de hand.
11. Bakken is een uitdaging
Gewone bloem vervangen is niet zo simpel.
Oplossing: Gebruik een glutenvrije mix van Schär en lees boeken zoals Glutenvrij bakken kan iedereen van Fatima Abakka voor de lekkerste baksels.
12. Uitleggen waarom je glutenvrij eet
Niet iedereen begrijpt dat het geen “hype” is.
Oplossing: Leg kort uit wat gluten met je lichaam doen en verwijs naar betrouwbare bronnen.
13. Glutenvrij eten is duur
Een glutenvrije levensstijl kan prijzig zijn.
Oplossing: Word lid van de Nederlandse Coeliakie Vereniging voor korting, bak zelf en kies budgetvriendelijke merken. Kijk daarnaast ook naar producten die van nature glutenvrij zijn, zoals linzen (mijn favoriet) rijst, groente, fruit en eieren.
14. Samenwonen met gluteneters
Niet iedereen in huis eet glutenvrij, wat voor kruisbesmetting kan zorgen.
Oplossing: Gebruik aparte lades en label glutenvrije producten. Super leuk en mocht je hulp nodig hebben bij het organiseren van je keukenkastjes, dan komt Eva je heel graag helpen en ze kei gezellig!
15. Veel bewerkte producten bevatten verborgen gluten
Van sauzen tot snoepjes: gluten kunnen overal inzitten.
Oplossing: Kies voor verse producten en maak sauzen en dressings zelf of kies voor merken zoals Schär en Conzensa.
16. Glutenvrije kant-en-klaar maaltijden zijn niet altijd makkelijk te vinden
Snel iets halen is vaak geen optie.
Oplossing: Mealprep en vries porties in voor drukke dagen of ga voor veilige opties zoals bij Mc Donalds. Zij hebben vaak (niet in alle vestigingen) glutenvrije opties. Ook in cafetaria’s en bij de Chinees hebben ze steeds vaker een glutenvrij menu.
17. Sommige medicijnen bevatten gluten
Ja, echt waar!
Oplossing: Vraag je apotheker naar glutenvrije alternatieven.
18. Zelf bakken vergt oefening
Het eerste glutenvrije brood kan een baksteen worden.
Oplossing: Start met eenvoudige recepten en bouw het op. In het begin dat ik glutenvrij moest eten nam ik meelsoorten 1:1 over, maar bij kokosmeel kan dit dus bijvoorbeeld niet. Het gevolg was een mega droge hap.
19. Je voelt je soms buitengesloten
Sociale eetmomenten kunnen ongemakkelijk zijn.
Oplossing: Betrek anderen erbij en neem glutenvrije lekkernijen mee om te delen. Voel je vooral niet ongemakkelijk en houd het luchtig.
20. Niet iedereen neemt je dieet serieus
“Ach, een kruimeltje kan toch geen kwaad?”
Oplossing: Blijf kalm en leg uit waarom strikt glutenvrij eten belangrijk is.
Glutenvrij eten struggles? Jij kan dit!
Door bewust met deze uitdagingen om te gaan, maak je je glutenvrije leven makkelijker. Heb jij nog een handige tip? Deel hem onder mijn post op Instagram @glutenvrijmaaktmeblij