Als je een glutenvrij dieet moet volgen, zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je echt moet vermijden. Deze voedingsmiddelen bevatten gluten, zoals tarwe, gerst, rogge, spelt, kamut en producten die van deze granen zijn gemaakt. Voor familieleden, school, vrienden en werk kan dit soms lastig zijn om te begrijpen. Wat ik helemaal begrijp, want het is ook lastig en die ander doet zijn best om het goed te doen. Door de onwetendheid (van wat nu eigenlijk gluten zijn) en met de liefste bedoelingen, krijg ik nog regelmatig een glutenrijk dessert of koekje aangeboden.
Om het voor iedereen makkelijk te maken heb ik hieronder een lijstje gemaakt met voedingsmiddelen die je NIET mag eten als je een glutenvrij dieet volgt en je kunt het ook uitprinten. Super handig voor je omgeving:
- Tarwemeel, -bloem, -zemelen, -gries en -zetmeel
- Gerst, gerstemout, gerstmeel en gerstextract
- Roggemeel, -bloem, -zemelen en -zetmeel
- Speltmeel, -bloem en -zetmeel
- Kamutmeel en -bloem
- Producten die gemaakt zijn van tarwe, gerst, rogge, spelt of kamut, zoals brood, pasta, ontbijtgranen, crackers, koekjes, gebak, pannenkoeken, pizza en bier
- Sauzen en soepen die bloem of tarwezetmeel bevatten als verdikkingsmiddel
- Producten waarin paneermeel is verwerkt, zoals schnitzels en kroketten
- Producten waarin malt of moutextract is verwerkt, zoals sommige soorten ontbijtgranen, muesli, chocolade, snoep en bier
Als je twijfelt of een product gluten bevat, kun je het beste de ingrediëntenlijst op de verpakking raadplegen of contact opnemen met de fabrikant. Ik hoop dat dit je een beetje helpt om te begrijpen in welke voedingsmiddelen er gluten zitten.