Januari staat vaak in het teken van frisse, gezonde doelen. Voor veel mensen houdt dit in dat ze minder suiker willen eten en beter op hun voeding willen letten. Maar hoe begin je zonder dat het te ingewikkeld voelt? Hieronder geef ik je een paar praktische tips voor een vliegende start. En weet je wat zo fijn is? Eenmaal bezig, ga je het eigenlijk helemaal niet zo erg vinden.
Waarom minder suiker én glutenvrij?
Zowel gluten als suiker kunnen een grote impact hebben op je energie, stemming en gezondheid. Gluten vermijden is essentieel voor mensen met coeliakie of glutenintolerantie, terwijl minder suiker eten helpt om bloedsuikerschommelingen en energiedips te voorkomen. De combinatie van beiden geeft je lichaam de kans om echt tot rust te komen.
5 Stappen naar een suikervrij én glutenvrije start. Hier zijn mijn beste tips om je suikervrije én glutenvrije trip in januari te beginnen:

1. Begin met een simpele opruiming
Neem een uurtje om je voorraadkast, koelkast en vriezer door te spitten. Mocht je het nog in huis hebben, verwijder dan alle producten met verborgen gluten (zoals gewone sojasaus en bouillonblokjes) om vergissingen te voorkomen én ook producten met verborgen suikers (denk aan sauzen, ontbijtgranen en frisdrank). Vervang ze door gezondere alternatieven, zoals glutenvrije tamari, verse kruiden en suikervrije snacks.
Tip: Lees etiketten! Namen zoals glucose-fructosestroop en maltodextrine zijn vaak verborgen suikers. Mijn geheugensteuntje is dat ik ver weg blijf van alles wat eindigt op -ose, want dit is altijd suiker.

2. Kies voor natuurlijke, glutenvrije alternatieven
Glutenvrij en suikervrij eten hoeft niet ingewikkeld te zijn. Vul je keuken met verse groenten, fruit, glutenvrije granen (zoals quinoa en boekweit) en gezonde vetten zoals avocado’s en noten.
Voorbeeld ontbijt: Maak havermout met amandelmelk en verse bessen. Voeg een beetje kaneel toe voor een natuurlijke zoete smaak. Of maak een ontbijtplankje met wat verschillende soorten groente, een gekookt eitje en een paar vezelrijke crackers met een plakje kaas. Mijn favoriet op mijn werkdagen.

3. Maak een plan voor je week
Een goede planning is de sleutel tot succes. Maak een weekmenu en bedenk eenvoudige maaltijden. Denk aan salades, soepen en eenpansgerechten. Zorg dat je altijd wat gezonde snacks bij de hand hebt, zoals nootjes, zelfgemaakte groente wafels of suikervrije bliss balls.
Tip: Probeer in het weekend alvast een paar maaltijden voor te bereiden, zoals een grote pan groentesoep of een quiche zonder korst.

4. Let op verborgen gluten en suikers in kant-en-klare producten
Veel glutenvrije producten bevatten toegevoegde suikers om smaak te compenseren. En andersom bevatten veel suikervrije producten verborgen gluten. Controleer altijd de ingrediëntenlijst en kies waar mogelijk voor onbewerkte voedingsmiddelen.
Wist je dat? Sommige glutenvrije broodvervangers meer suiker bevatten dan een donut. Zelf bakken is vaak gezonder én lekkerder!

5. Blijf genieten en wees niet te streng
Een suikervrij en glutenvrij dieet volgen betekent niet dat je nooit meer iets lekkers mag. Er zijn genoeg recepten die je dieet ondersteunen en toch heerlijk zijn. Denk aan zelfgepopte popcorn met zout of een romige pompoencurry met kokosmelk. En een stukje chocolade met minimaal 70% cacao op z’n tijd? Heerlijk!
Probeer dit recept: Snijd een appel in schijfjes, strooi er kaneel en een handje gehakte noten overheen. Bak 10 minuten in de oven voor een heerlijke, gezonde snack.
Bonustip:
Eet eerst je eiwitten en vezels, dan pas je koolhydraten om je schommelingen in je bloedsuikerpiegel te voorkomen.
Met deze stappen kun je januari beginnen met een frisse, gezonde start. Onthoud dat kleine veranderingen vaak al een groot verschil maken. Geef jezelf de tijd om te wennen en ontdek hoe fijn het voelt om meer energie te hebben.