Deze kip en groentespiesjes zijn een verrassend en smakelijk lunchgerecht. Ik maak deze spiesjes het liefste als we een dagje uit zijn naar een (pret)park, op de BBQ of gaan picknicken en ik gezond wil eten. Het kleurrijke geheel van gemarineerde kip en verse groenten, biedt een gezonde en vrolijke maaltijd. De suikervrije dipsaus voegt een extra smaakdimensie toe zonder onnodige suikers. Ideaal voor een lichte en voedzame lunch!
Ingrediënten:
- 200 g kipfilet, in blokjes gesneden
- 100 g groenten naar keuze (bijv. paprika, champignons, ui)
- 15 ml olijfolie
- 5 ml balsamicoazijn
- Zout, peper en kruiden naar smaak
Voor de suikervrije dipsaus:
- 50 g Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- 10 ml citroensap
- 5 g verse peterselie, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze:
- Marineren van de kip:
- Meng de olijfolie en balsamicoazijn in een grote kom. Voeg zout, peper en andere kruiden naar smaak toe (bijv. paprikapoeder, knoflookpoeder, of Italiaanse kruiden).
- Voeg de blokjes kipfilet toe aan de kom en meng goed zodat de kip volledig bedekt is met de marinade. Laat minstens 30 minuten marineren in de koelkast voor de beste smaak.
- Voorbereiden van de groenten:
- Was en snijd de groenten naar keuze in hapklare stukjes.
- Als je bijvoorbeeld paprika, champignons en ui gebruikt, snijd de paprika in vierkanten, de champignons in helften en de ui in grove stukken.
- Samenstellen van de spiesjes:
- Rijg afwisselend stukjes kip en groenten aan metalen of houten spiesen. Als je houten spiesen gebruikt, week deze dan eerst 30 minuten in water om te voorkomen dat ze verbranden op de grill.
- Grillen van de spiesjes:
- Verwarm een grillpan of barbecue voor op middelhoog vuur. Vet licht in met olijfolie om plakken te voorkomen.
- Leg de spiesjes op de grill en grill ze ongeveer 10-15 minuten, regelmatig draaiend, tot de kip volledig gaar is en de groenten licht geblakerd zijn.
- Bereiden van de suikervrije dipsaus:
- Meng in een kleine kom de Griekse yoghurt, fijngehakte knoflook, citroensap, en verse peterselie. Breng op smaak met zout en peper.
- Roer goed door en zet opzij tot gebruik.
- Serveren:
- Serveer de kip en groentespiesjes direct van de grill, samen met de suikervrije dipsaus.
- Garneer eventueel met extra verse peterselie voor een mooie presentatie.
Tip: varieer met verschillende soorten groente. Courgette vind ik bijvoorbeeld ook fantastisch in combinatie met kip en wat geraspte kaas er overheen.