Zoeken
Sluit dit zoekvak.
vrouw kijkt lachend naar zichzelf in de spiegel

Mindset en glutenvrij eten: Hoe positief denken je helpt

Jaren geleden begon mijn zelfontwikkeling met het lezen van Amerikaanse succesverhalen, super overdreven en ik vond het allemaal fantastisch! Begrijp me niet verkeerd, uiteraard nam ik 80% met een korreltje zout en haalde ik de overige 20% aan pareltjes eruit. Zoals positief denken. Je mindset veranderen. Het is geen geheim dat positief denken een krachtig hulpmiddel kan zijn bij het omgaan met uitdagingen. Het legt de focus op waar je naartoe wil en niet op je klachten en gebreken. Zo schreef ik mijn eerste boek SAM in business, door positief denken toe te passen én knetterhard te werken. Dit geldt voor alle gebieden en dus ook voor het volgen van een glutenvrij dieet. Het vermogen om positief te denken en je houding ten opzichte van glutenvrij eten te beïnvloeden, kan een enorm verschil maken in hoe je dit ervaart. Dit zijn mijn tips:

Accepteren en openstaan voor verandering

Het accepteren van een glutenvrij dieet begint met een open houding. In plaats van te focussen op wat je niet kunt eten, probeer je te concentreren op alle heerlijke glutenvrije opties die beschikbaar zijn. En ja, ook ik heb dit in het begin erg moeilijk gevonden. Ik wist niet waar ik moest beginnen en laat staan mijn omgeving. Dit heeft een aantal keren voor verdrietige situaties gezorgd. Zo werd ik eens vergeten met het bestellen van de lunch of waren er geen glutenvrije opties in een restaurant. Naarmate ik meer zelfvertrouwen kreeg in de glutenvrije wereld door dingen uit te proberen, informatie tot me te nemen en goed voorbereid de deur uit te gaan, ging het de goede kant op. Heel af en toe als ik stress ervaar, dan wil ik mezelf nog wel eens zielig vinden. En 5 minuten later denk ik, doe eens normaal! Je hebt keuze genoeg. Dus zie het als een kans om nieuwe gerechten te ontdekken en je culinaire horizon te verbreden. Enne… een troost: je bent niet de enige.

Woorden hebben kracht

Een van de gemakkelijkste manieren om je houding ten opzichte van glutenvrij eten te verbeteren, is door positieve taal te gebruiken. In plaats van te zeggen dat je “beperkt” bent, kun je zeggen dat je “bewuste keuzes” maakt. Door positieve taal te gebruiken, maak je het leuk en voel je je empowered. Het maakt een wereld van verschil. Het verschuift de focus van wat je niet kunt eten naar wat je bewust kiest te eten, en dat voelt veel beter.

Gezondheid op nr. 1

Op stipt nummer 1. van grootste voordelen van glutenvrij eten is natuurlijk de positieve impact op je gezondheid. Het helpt je lichaam gezond te houden en dat is geweldig! Denk aan de extra energie die je hebt en hoe je immuunsysteem wordt ondersteund. Niet meer rennen naar de toilet en hopen dat je op tijd bent. Geen winderigheid of opgeblazen gevoel. Mij motiveert het in ieder geval om met een big smile glutenvrij te eten en te genieten van het moment.

Wees het allerliefste tegen jezelf

Dit is belangrijk: wees lief voor jezelf. Lees die zin nog eens en als het nodig is, dan nog een keer. Veel mensen zijn liever tegen anderen dan tegen zichzelf. Wat heel herkenbaar is, maar niet handig. Vergeet niet dat het tijd kost om je aan te passen. Soms zal je misschien een foutje maken of een glutenvol hapje eten. Dat is oké! Het hoort bij de reis. Heb wat zelfcompassie en herinner jezelf eraan dat je geweldig bent. Het is belangrijk om jezelf vriendelijk en met geduld te behandelen terwijl je aanpassingen maakt aan je dieet.

Samen sterker

Zoals ik hierboven al eerder schreef: je bent niet alleen! Zoek vrienden die in hetzelfde schuitje zitten of praat met je dierbaren over je glutenvrije reis. Schrijf een blog net als ik, zoek inspiratie op de vele Instagram- accounts over glutenvrij en reageer op posts. Neem een kijkje op de website van De Nederlandse Coeliakie Vereniging voor glutenvrije evenementen om zo mensen te ontmoeten.

Plezier in de keuken

Zie het glutenvrije leven als een kans om creatief te zijn in de keuken. Experimenteer met nieuwe recepten, ontwikkel je kookvaardigheden en ontdek smaakvolle glutenvrije alternatieven. Het plezier van koken kan een positieve mindset bevorderen. En lijkt je dit nu veel te veel gedoe? Geloof me, je gaat hier je draai in vinden. Zet de muziek aan, kook samen met je partner, kinderen en/ of vrienden en geniet van het samen zijn.

Conclusie

Zie het als een avontuur vol smaken, wees lief voor jezelf en geniet van de reis. Samen kunnen we van glutenvrij eten een positieve en heerlijke ervaring maken.

Liefs, Desiree

Deel dit bericht!

Meer inspiratie

Winkelmandje