Als ik tegen mensen zeg dat ik rijstdessert lekker vind, dan krijg ik 9 van de 10 keer de vraag: “Wat is dat nou weer: een riiiiijjjjst-des-sert?” óf “Uit welk jaar kom JIJ?” En dan met zo’n blik alsof ik zojuist heb gezegd dat ik poep eet. De meeste mensen vinden rijstdessert een heel ouderwets toetje, iets wat hun opa of oma zouden eten. Hetzelfde hoor ik ook over rijstevlaai, waar je me overigens ’s nachts voor wakker kunt maken. Hoezo is dit niet lekker? Oke, misschien ben ik een beetje bevooroordeeld met een vader die uit zuid Limburg kwam en ook gek was op riestevlaoj.

Op dit moment zijn in beide kanten van mijn familie mijn schoonmoeder en ik de enigen die super blij zijn met rijstdessert als toetje. Ik moet daar keihard om lachen, want dat grijze imago is achterhaald. Een goed rijstdessert en dan nog het liefste -om het nog decadenter te maken- met 1 theelepel lichte bruine suiker uit België (schoonmoeder komt uit België) is een fantastisch dessert! Je hebt gewoon nog niet het juiste recept gevonden! Dus die deel ik met heel veel liefde met jou.
Ingrediënten:
- 100 gram rijst
- 400 ml melk naar keuze (Ik gebruik lactosevrije melk, omdat dat net iets zoeter is dan koemelk)
- 1 theelepel vanille-extract
- 2 eetlepels honing
- Kaneelsuiker
Bereidingswijze:
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Voeg de melk, vanille-extract en honing toe aan de rijst en breng het aan de kook.
- Laat het mengsel 20-25 minuten zachtjes sudderen, tot de rijst zacht is en de melk is opgenomen.
- Verdeel de rijstpap over 4 kommen of schaaltjes.
- Strooi naar smaak wat lichte bruine suiker of kaneelsuiker over de rijstpap en serveer het warm of koud.

Uiteraard kun je ook fruit, noten, rozijnen of andere toppings toevoegen om het rijstdessert op te leuken. Serveer in mooie glaasjes en geniet van heerlijke zachte dessert met een lekkere bite.