Asperges zijn een delicatesse die bekend staat om hun verfijnde smaak en veelzijdigheid in de keuken. Ze zijn heerlijk in hun eenvoud, vooral als ze worden geserveerd met gekookte eieren en gesnipperde ham, overgoten met een romige roombotersaus. Deze klassieke combinatie brengt het beste in de asperges naar voren. Althans zo eet ik ze zelf het liefste, heerlijk! Daarnaast zijn asperges ook perfect voor het maken van een smakelijke soep. Aspergesoep is niet alleen verrukkelijk, maar ook eenvoudig te bereiden.
Ingrediënten:
- 500 gram witte asperges
- 1 ui, gesnipperd
- 1 liter glutenvrije kippen- of groentebouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels glutenvrije bloem
- 125 ml room
- Zout en peper
- Eventueel een gekookt eitje in kleine blokjes en gesnipperde ham
Bereidingswijze:
- Schil de asperges en snijd de onderste 2 cm van de stengels af. Snijd de rest van de asperges in stukjes van ongeveer 2 cm.
- Verhit de olijfolie in een grote pan en voeg de ui toe. Bak de ui tot deze glazig is.
- Voeg de stukjes asperges toe en bak deze kort mee.
- Giet de glutenvrije bouillon erbij en breng het geheel aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken, totdat de asperges zacht zijn.
- Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
- Meng in een apart kommetje de glutenvrije bloem met 3 eetlepels water.
- Voeg het bloemmengsel toe aan de soep en roer goed door.
- Laat de soep nog 5 minuten zachtjes koken totdat deze iets dikker is geworden.
- Roer de room door de soep en breng op smaak met zout en peper.
- Wil je het helemaal restaurantwaardig opdienen? Dan strooi je als laatste nog de blokjes gekookte ei en gesnipperde ham er overheen.
Serveer de soep met glutenvrij brood of crackers voor een heerlijke, complete maaltijd. Dit recept is geschikt voor 4 personen en bevat ongeveer 170 calorieën per portie.
