Brandend maagzuur, een vreselijk ‘zuur’ kwaaltje. Ik heb er wel eens last van als mijn ogen groter zijn dan mijn maag en ik dus te veel eet. Of na het eten van citrusvruchten of tomatensoep. Tijdens mijn zwangerschap was het ook zo erg en heb ik maanden rechtop in bed geslapen. Als ik de reclames moet geloven hebben veel mensen wel eens last van maagzuur. En niet iedereen vliegt dan gelijk naar de drogist voor een anti-maagzuur-drankje en dan hoeft ook niet.
Hoewel er geen specifieke glutenvrije voedingsmiddelen zijn die maagzuur kunnen genezen, zijn er wel een aantal voedingsmiddelen die kunnen helpen om de symptomen van maagzuur te verminderen.
Hieronder mijn top 5 beste glutenvrije voedingsmiddelen die kunnen helpen bij brandend maagzuur:
1 Glutenvrije granen
Stipt bovenaan staan bij mij de glutenvrije granen zoals havermout, boekweit en quinoa. Granen zijn een goede bron van vezels die je kunnen helpen bij het reguleren van de spijsvertering en een mega hulp bij brandend maagzuur zijn. Voor mij is havermout een toppertje! Als ik ’s nachts wakker wordt door maagzuur dat omhoog komt dan is het eerste wat ik doe een eetlepel havermout eten. Gewoon zo uit het pak, dus niet gekookt of gemengd met melk. Dit is mijn eerste hulp oplossing voor als ik bijna vuur spuug. De havermout vermengt met je speeksel (als je dit te droog vindt neem je een klein slokje water erbij) en zorgt voor verzachting en verkoeling in je keel.
2 Bananen
Rijk aan kalium en helpen bij het neutraliseren van maagzuur. Als ik geen havermout in huis heb, neem ik een banaantje. Helpt ook goed het zorgt in ieder geval een paar uur voor verlichting.
3 Gember
Gember heeft ontstekingsremmende eigenschappen en kan je maag kalmeren. Ik ben dol op gember en ligt regelmatig in ons boodschappenkarretje. Gember kun je gebruiken op het moment dat je last hebt van brandend maagzuur, maar natuurlijk ook als preventie. Heerlijk als smaakmaker in een koud of warm glas water.
4 Aardappelen
Ook aardappelen helpen bij het verminderen van brandend maagzuur en zijn tevens een bron van vezels.
5 Groenten
Voornamelijk groene groenten zoals spinazie, broccoli en boerenkool zijn rijk aan voedingsstoffen en vezels, kunnen helpen bij het verzachten van de maag en zorgen voor een goede spijsvertering.
Dus lekkere stamppotjes eten tegen brandend maagzuur, maar zorg ervoor dat je dan niet te veel jus of boter erbij gebruikt, want dat kan weer averechts werken. Vermijd als je last hebt van brandend maagzuur zo veel mogelijk pittig eten, melkproducten, cacao en suiker.
Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen anders reageert op verschillende voedingsmiddelen en dat het belangrijk is om te experimenteren om te bepalen welke voedingsmiddelen het beste werken voor jouw symptomen. Als je last hebt van regelmatige maagzuurklachten, is het raadzaam om een arts te raadplegen om een diagnose te stellen en een passend behandelplan te krijgen.