We hebben allemaal van die dagen, toch? Van die dagen waarop je thuiskomt na een lange dag werken, studeren, of het hectische gezinsleven en je gewoon geen zin hebt om te koken. En als dat niet voor alle dagen in de week geldt, is het eigenlijk helemaal oké om zo’n dag te hebben! Er zijn super veel heerlijke glutenvrije maaltijden die je kunt maken zonder al te veel gedoe. Dus, leun achterover, ontspan en bekijk mijn top 5 glutenvrije maaltijden voor die luie, ‘ik wil niet koken’-dagen.
1. Glutenvrije pizza
Pizza, de ultieme comfort food! Als je geen zin hebt om zelf een pizzabodem te maken, kun je gemakkelijk kant-en-klare glutenvrije pizzabodems vinden in de supermarkt. Voeg je favoriete tomatensaus, kaas, en toppings toe, schuif ‘m in de oven, en voilà, een heerlijke glutenvrije pizza in een handomdraai. Als je nog minder moeite wilt doen, zijn er ook glutenvrije diepvriespizza’s beschikbaar. Al zijn die natuurlijk niet zo lekker als een zelfgemaakte pizza, maar voor sommige dagen is dat gewoon goed.
2. Glutenvrije noedelsoep of noedelwokschotel
Een warme kom noedelsoep en een goede Koreaanse film op Netflix, dat is soms alles wat ik nodig heb om bij te komen van een lange werkweek! Eerder was ik niet zo van de Koreaanse films, maar sinds ik de serie The Glory op Netflix gezien heb, ben ik verkocht. En dan passen deze maaltijden er perfect bij.
Kies voor glutenvrije noedels, zoals rijstnoedels, boekweitnoedels of mihoen en bereid een eenvoudige bouillon met groenten, sojasaus en je favoriete eiwitbron. Binnen enkele minuten kun je genieten van een hartverwarmende kom glutenvrije noedelsoep.
Ook kies regelmatig voor een heerlijke en makkelijke noedelwokschotel. Hiervoor gebruik ik gehakt met paprika in hele smalle reepjes gesneden en dan natuurlijk alledrie de kleuren. Een half bakje kastanje champignons, gewoon al in plakjes., sweet chili saus en mihoen. Zie hier het makkelijke recept.
3. Omelet met groenten
Zorg dat je altijd eieren in huis hebt, hier kan je zoveel kanten op. En zeker als je eigenlijk geen zin hebt om te koken, zorg je hiermee voor een voedzame maaltijd. Maak een eenvoudige omelet en vul deze met je favoriete groenten. Voeg wat kaas, kruiden en specerijen toe voor extra smaak. Het is snel, gemakkelijk, en voedzaam.
4. Gegrilde kaas sandwich
Kaas is altijd een goed idee! Een gegrilde kaassandwich is zoooo lekker, zelfs met glutenvrij brood. Glutenvrij brood vind ik met een plak kipfilet of met hagelslag niet lekker. Daarom kies ik ervoor om mijn brood van te voren te roosteren of met beleg te grillen/ toasten. Beleg je brood met je favoriete kaas, plakje salami, wat groente of pesto. Gril het in een koekenpan. in de oven of tosti-ijzer met een beetje boter of olie tot het lekker knapperig en gesmolten is. Serveer met soep die je altijd op voorraad hebt in de diepvries voor dagen waarop je geen zin hebt om te koken, om de maaltijd compleet te maken.
5. Salade met restjes uit de koelkast of diepvries
Soms zijn de beste glutenvrije maaltijden degene die je kunt samenstellen met restjes uit de koelkast of diepvries. Gooi wat groene bladgroenten, groenten, proteïne (bijv. kip, tonijn of kikkererwten), noten en een smakelijke dressing bij elkaar. Het is een snelle, gezonde en smakelijke optie als je geen tijd of zin hebt om uitgebreid te koken. En uit de diepvries is het nog makkelijker. Gooi nooit eten weg wat overblijft na het avondeten. Koop glazen bewaarbakjes bij Ikea en vul met de restjes. Als je dan geen zin hebt om te koken, hoef je alleen een bakje uit de diepvries te halen en maakt een buffetje van de restjes die je in de diepvries hebt liggen. Ideaal met kinderen, zij vinden het geweldig om zelf hun eten uit te kiezen. Uiteraard kun je het buffet aanvullen met snackkomkommers en paprika om nog meer groente aan te bieden.
Deze glutenvrije maaltijden zijn snel, gemakkelijk en kei lekker. Dus, de volgende keer dat je geen zin hebt om te koken, maak het jezelf makkelijk en kies uit deze opties. Geniet van je maaltijd en de tijd dat je even niet hoeft te koken.