een bord met glutenvrije brownies bedekt met poedersuiker en framboos

Glutenvrije brownies

Glutenvrije brownies… alleen al bij de gedachte loopt het water je in de mond, toch? In onze familie is dit recept al jaren een favoriet. Ooit begonnen met het recept uit een boekje en inmiddels helemaal aangepast naar onze eigen smaak. Het resultaat: de lekkerste brownies die je ook nog eens perfect in de koelkast of diepvries kunt bewaren.

En wat ik zo fijn vind aan dit recept, is dat je er echt alles mee kunt doen! Wij maken er grafsteen-brownies van met Halloween, hartjes met Valentijn, kerstbrownies met de feestdagen en gewoon lekker een blokje zo voor bij de thee. Ook ideaal als traktatie of als snel tussendoortje uit de vriezer.

Het recept voor glutenvrije brownies

Ingrediënten:

  • 200 g boter (op kamertemperatuur)
  • 200 g poedersuiker (tip: geen poedersuiker in huis? Blend 200 g gewone suiker in de blender en klaar!)
  • 50 g cacaopoeder
  • Snuf zout
  • 2 tl vanille-extract
  • 3 eieren
  • 200 g amandelmeel

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 175°C.
  2. Doe alle ingrediënten in een kom en mix goed tot een glad beslag.
  3. Bekleed een bakblik met bakpapier en giet het beslag erin.
  4. Bak de brownies in ca. 35 minuten gaar.
  5. Laat afkoelen en snijd in stukken.

Tip: Bewaar de brownies in de koelkast voor een stevige, fudgy structuur. Wil je altijd iets lekkers in huis? Snijd de brownies in stukjes en vries ze per portie in.

Waarom amandelmeel een topkeuze is

Amandelmeel is niet alleen glutenvrij, maar ook voedzaam:

  • Rijk aan eiwitten en vezels, waardoor je langer vol zit.
  • Bevat gezonde vetten die goed zijn voor hart en bloedvaten.
  • Heeft een lagere glycemische index dan gewone bloem. Dat betekent dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt wat ideaal voor mensen met (pre)diabetes die toch willen genieten van iets zoets.

In combinatie met suiker is het nog steeds een traktatie, maar amandelmeel maakt het net wat vriendelijker voor je lichaam.

Variatietips

  • Feestelijk: Gebruik koekvormpjes (sterretjes, hartjes, spookjes) voor speciale gelegenheden.
  • Extra luxe: Voeg een handje gehakte walnoten of stukjes pure chocolade toe aan het beslag.
  • Fris: Serveer met rood fruit of een lepel Griekse yoghurt.
  • Kidsproof: Laat kinderen hun eigen brownies versieren met gesmolten chocolade en sprinkles.

Tot slot

Van dit glutenvrije brownie recept worden wij altijd superblij! Makkelijk, snel en eindeloos mee te variëren. Een verjaardag vieren, iets lekkers meenemen naar school of gewoon zin in een stukje chocoladegeluk, deze brownies maken iedereen blij.

Ga jij dit recept maken? Deel je foto op Instagram en tag @glutenvrijmaaktmeblij, ik vind het superleuk om jouw creatie te zien!

Als je dit lekker vindt dan heb ik nog iets heerlijks voor je: glutenvrije arretjescake

Liefs, Desiree

Deel dit bericht!

Meer inspiratie

Winkelmandje