Ik ga nu even full Back to the Future, want ken je ‘m nog: de ouderwetse arretjescake? Er zijn van die recepten die je direct terugbrengen naar vroeger. En arretjescake is er absoluut zo eentje. Geen oven nodig, maar wel bergen chocolade, koekjes en pure nostalgie. Toen was er nog geen glutenvrije arretjescake, maar lees snel verder.

Deze koude koekjescake werd vroeger vaak gemaakt met Mariakoekjes, roomboter en een flinke lading suiker. In menig Nederlands huishouden stond hij standaard op tafel tijdens feestjes of verjaardagen. En jeetje, hij is nog steeds onweerstaanbaar lekker!
Maar wie glutenvrij eet, grijpt bij de originele versie helaas mis. Daarom heb ik een super simpel en glutenvrij recept voor arretjescake voor je ontwikkeld. Net zo lekker, maar dan zonder gluten.
Waarom jij dit moet proberen?
Deze cake is perfect als snel toetje, als traktatie bij de koffie of hallo (her)examens en toetsweken! als troostvoer tijdens het leren of omdat je die onzekerheid van wel of niet geslaagd gewoon wil weg eten. Want ja, het is al weer juni. En dat betekent niet alleen de eerste zonnestralen, maar ook zwoegen, stress en stapels samenvattingen. Dus gun jezelf of je kind, partner of buurmeisje een momentje geluk in cakevorm.

Recept: Glutenvrije arretjescake
Ingrediënten (voor een cakevorm van ca. 20 cm)
- 225 g pure chocolade 70% cacao (eventueel vegan) Ben je meer van de melkchocolade of witte chocolade dan zeker doen. Alles kan en is passend bij de koekjes die je voor dit recept gebruikt
- 125 g boter of kokosolie
- 100 ml (plantaardige) slagroom
- Eventueel 50 g honing, ahornsiroop of erythritol (voor de zoetjes onder ons)
- 1 tl vanille-extract
- 200 g glutenvrije boterkoekjes van Schär
- Snufje zout
Bereiding
- Bekleed een cakevorm met bakpapier. Breek de koekjes in stukjes.
- Smelt chocolade en boter au bain-marie of in de magnetron.
- Voeg de slagroom, (eventueel honing, ahornsiroop of erythritol en vanille toe. Roer tot een glad geheel.
- Roer de koekstukjes erdoor.
- Giet het mengsel in de cakevorm en druk stevig aan.
- Voor wat meer kleur heb ik afgetopt met M&M’s.
- Laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
- Snijd in plakjes en smullen maar!
Tip: Voeg noten of gepofte rijst toe voor extra crunch!

Heb je ‘m gemaakt? Deel je foto op Instagram en tag me @glutenvrijmaaktmeblij. Zo inspireren we elkaar!
Als je deze glutenvrije arretjescake lekker vindt, dan ga jij deze donuts ook tof vinden!